Huishoudelijke hulp

Zijn (sommige) huishoudelijke klusjes te zwaar of moeilijk? Bent u slecht ter been of snel moe? Bijvoorbeeld door een operatie, ziekte of gewoon omdat u wat ouder wordt? Dan is huishoudelijke hulp van Valkenhof iets voor u. Wat kunt u nog zelf, wat wilt u samen doen en wat laat u liever aan ons over? Wij luisteren naar uw wensen en mogelijkheden en passen onze hulp hierop aan.

Hulp bij huishoudelijke verzorging is hulp bij huishoudelijk werk zoals opruimen, stofzuigen en schoonmaken, wassen en strijken en het verschonen van het bed. Hulp bij maaltijden is het (tegelijk) smeren van de broodmaaltijden voor ochtend en avond en het opwarmen van de warme maaltijd (in magnetron).
Wanneer u niet meer in staat bent uw eigen huishouden te sturen en te overzien, wordt u begeleid in het beter organiseren hiervan.

Uw hulp
Huishoudelijke hulp start met een kennismakingsgesprek. Er wordt gekeken naar uw wensen en mogelijkheden, zodat Valkenhof waar mogelijk bij kan springen. Dit kan zijn bij wekelijkse huishoudelijke taken (schoonmaak en stofzuigen) tot de periodieke klusjes zoals het lappen van uw ramen. Er worden afspraken gemaakt over de invulling van de ondersteuning, de momenten waarop deze geboden wordt en wat verder van belang is om goede ondersteuning te (kunnen) ontvangen. Deze afspraken worden vastgelegd en getekend.

De medewerkers van Valkenhof zijn gespecialiseerd in werken met de ouder wordende mens. Ons uitgangspunt is dat u steeds dezelfde persoon zult zien. We vinden het belangrijk dat er een klik is tussen de hulp en cliënt. Mocht in de eerste weken onverhoopt blijken dat dit niet het geval is, dan wordt een andere hulp voor u gezocht. Er vinden geregeld momenten plaats waarop samen met de hulp gekeken wordt naar de inhoud van de ondersteuning en of deze nog toereikend/naar wens is.
Wordt huishoudelijke hulp vergoed?
De huishoudelijke zorg waarbij u nog de eigen regie voert kunt u aanvragen bij het CliëntServiceBureau van Valkenhof. Valkenhof voert deze zorg bij u uit in opdracht van de gemeente. Daarom betaalt u aan de gemeente een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt door de gemeente, op basis van uw inkomen, vastgesteld en bedraagt minimaal €20 en maximaal €100 per 4 weken.

Wanneer u van de gemeente een beschikking heeft gekregen voor de huishoudelijke zorg (dit geldt in het geval van HH2), dan wordt de volledige zorg vergoed. U betaalt mogelijk wel een eigen bijdrage aan het CAK.
 

Zelf bekostigen
Wanneer u geen vergoeding ontvangt kunt u huishoudelijke hulp zelf bekostigen. Valkenhof rekent hiervoor een tarief van € 25 per uur.


Wachttijden
Afhankelijk van de capaciteit in de roosters van de medewerkers kunnen er, incidenteel, wachttijden gelden voor huishoudelijke zorg van Valkenhof. Informatie over de actuele wachttijd kunt op opvragen bij het Cliëntservicebureau.


Brochure Zorg bij u thuis
Klik op de afbeelding om de brochure te downloaden.